A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Заліщицька центральна міська лікарня" Заліщицької міської ради

Реформування охорони здоров’я

Дата: 27.09.2018 17:42
Кількість переглядів: 198

Починаючи з 2012р. державою розроблено стратегічний курс реформування системи охорони здоров’я, який був визначений Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки. Дана Програма була спрямована на реалізацію соціально-економічних  перетворень, поліпшення здоров’я населення, забезпечення рівного і справедливого доступу до медичних послуг належної якості усіх членів суспільства із запровадженням багатоканального фінансування галузі та соціального медичного страхування, створення стимулів для здорового способу життя.

Тому, на виконання Програми економічних реформ Президента України в районі проведена системна робота з реформування первинної медико-санітарної допомоги, від районної лікарні відокремлено сімейних лікарів, створено Центр первинної медико-санітарної допомоги;  і з 01.07.2012 р. він почав функціонувати як окрема юридична структура.

В склад Центру відійшли сімейні лікарі, лікарі  педіатри та терапевти міста сільських амбулаторій.  Головним лікарем було призначено Василя Оскоріпа, котрий брав безпосередню участь у його створенні. Функціонувало 15 амбулаторій загальної практики сімейної медицини , розташованих в сільській місцевості, 36 фельдшерсько-акушерських пунктів, 2 амбулаторії сімейного лікаря на базі Заліщицької і Товстенської поліклінік.

За кошти інвестора проведено капітальний ремонт з облаштуванням житла для медичних працівників в Синьківській амбулаторії ЗПСМ,.

Синьківська АЗПСМ після реконструкції

Отримано медичне обладнання та автомобіль швидкої допомоги, забезпечено комп’ютерами кожного сімейного лікаря Заліщицької АЗПСМ: придбано 11 комп’ютерів.

З лютого 2013 року і по даний час головним лікарем Центру ПМСД є Василь Михайлович Романюк.

Колектив Заліщицького районного Центру ПМСД

Наступним кроком реформування медичної галузі стала реорганізація служби екстреної медичної допомоги. З січня 2013 р. розпочалося впровадження нових підходів до організації роботи служби, проводились заходи по розширенню доступності і покращенні якості надання екстреної медичної допомоги. Було створено обласний Центр екстреної медичної допомоги з єдиною диспетчерською службою, розгалуженою системою підрозділів служби з метою наближення медичної допомоги до населення. Проведено передачу штатних посад, автомобілів та окремого індивідуально- визначеного майна із спільної власності територіальних громад сіл, міс Заліщицького району  у спільну власність територіальних громад  сіл, міст Тернопільської області; проведено передачу приміщення відділення швидкої медичної допомоги м.Заліщики та пункту ШМД смт.Товсте в оренду комунальній установі Тернопільської обласної ради « Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Приміщення ШМД м.Заліщики

У зв’язку з відокремленням швидкої медичної допомоги, надання екстреної медичної допомоги хворим стало завданням для лікарів райлікарні. Тому, при Заліщицькій районній лікарні в лютому місяці 2013 року було відкрито приймально-діагностичне відділення екстреної медичної допомоги, в якому забезпечено цілодобовий пост лікарів з надання екстреної і невідкладної допомоги хворим. Наявна діагностична апаратура: ЕКГ апарат, рентген- апарат, УЗД – апарат, кардіомонітор, апарат ШВЛ, дефібрилятор, набір для інтубації. Відділення забезпечено медикаментами для надання невідкладної медичної допомоги в повному обсязі, а також закріплено автомобіль спеціальної медичної допомоги «Фольксваген – транспортер», оснащений сучасною медичною технікою та апаратурою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора